“Het G4 H1N1-virus is ernstige kandidaat voor toekomstige pandemie” (Van Gucht)

“We weten dat griepvirussen ongeveer om de 20 jaar een pandemie veroorzaken. Het G4 H1N1-virus voegt zich nu toe aan het lijstje van mogelijke toekomstige pandemievirussen. Het is om verschillende redenen een ernstige kandidaat.” Dat zegt viroloog prof. dr. Steven Van Gucht dinsdag aan Belga. Onderzoekers in China hadden eerder gemeld dat ze de stam van een varkensgriepvirus ontdekt hadden die alle kenmerken heeft om een nieuwe pandemie te veroorzaken. De Chinese onderzoekers berichtten erover in het Amerikaanse wetenschappelijke vakblad PNAS.

Volgens van Gucht is het G4 H1N1-virus een ernstige kandidaat, omdat het virus al sinds 2016 circuleert bij het varken in China en omdat de reeds circulerende seizoensgriepvirussen of gebruikte griepvaccins bij de mens weinig kruisbescherming geven. De menselijke bevolking is dus grotendeels gevoelig. Bovendien blijkt dit virus ook regelmatig over te “springen” van varken naar mens, aangezien 10 procent van de varkenswerkers reeds antistoffen heeft en dus in het verleden is besmet geweest.

“Dit maakt van dit virus een serieuze kandidaat”, aldus Steven Van Gucht. “Het is wel niet zeker of het (al) in staat is om van mens op mens te kunnen overgaan.”

Bron: Mediplanet 1.07.2020