Studiedag gepersonaliseerde geneeskunde

Studiedag gepersonaliseerde geneeskunde

Voor wie

  • Alle personen tewerkgesteld in een medisch domein
  • Professionele bachelor ‘biomedische laboratoriumtechnologie’, ‘verpleegkunde’, ‘vroedkunde’, …
  • Master ‘biomedische wetenschappen’, geneeskunde, farmacie…
  • Studenten in opleiding

Wat komt er aan bod

Door de recente ontwikkelingen op vlak van ICT en data in combinatie met de exponentiële groei van de expertise rond de genetica zal het mogelijk worden de behandeling van iedere patiënt te personaliseren. Wat werkt voor één persoon werkt misschien niet zo goed voor iemand anders en omgekeerd. Dit kan een antwoord bieden op de stijgende kosten van ons gezondheidssysteem en de vergrijzing van de maatschappij.

Gepersonaliseerde geneeskunde is een medisch model dat gebruik maakt van de karakterisering van de fenotypen en genotypen van individuele personen (bv. moleculaire profilering, medische beeldvorming, levensstijlgegevens) om de keuze van therapeutische strategie op het juiste moment af te stemmen op de juiste persoon, de vatbaarheid voor ziekten te bepalen en tijdige en gerichte preventie te bieden.

Het vergaren van kennis over hoe gezondheid en ziekte of veroudering wordt bepaald, en de toegang tot digitale technologieën en gegevens, opent een enorm potentieel om nieuwe toepassingen te ontwikkelen die zullen bijdragen aan de verbetering van de algemene gezondheid en welzijn en aan de duurzaamheid van onze gezondheidszorg.

Deze studiedag wordt georganiseerd in samenwerking met UZ Brussel, De Maakbare Mens en de BVLT.

Date

mei 11 2023
Expired!

Time

09:30 - 15:30

Location

Erasmus Hogeschool Brussel
Category

Organizer

Erasmushogeschool Brussel