Molecular design and gene editing

Molecular design and gene editing

Gene editing is een verzamelnaam voor een reeks revolutionaire technologieën om snel en precies veranderingen in het erfelijk materiaal van levende wezens aan te brengen. Dit kan – in principe – in het erfelijk materiaal (DNA) van planten, microben, dieren, en mensen.
Wetenschappers kunnen met deze technologieën heel specifiek één DNA-letter veranderen, een reeks van meerdere DNA-letters vervangen door een andere reeks, of een welbepaald gen aan- of uitschakelen.
CRISPR-Cas technologie zorgt sinds enkele jaren voor een stroomversnelling in het onderzoek in de levenswetenschappen. Net zoals andere technieken voor genoombewerking stelt CRISPR-Cas wetenschappers in staat om heel precieze DNA-veranderingen aan te brengen zonder dat er sprake is van het inbouwen van ‘soortvreemde’ genen. CRISPR-Cas blinkt vooral uit ten opzichte van eerdere genoombewerkingstechnieken omdat het goedkoper, sneller, efficiënter en veelzijdiger is.
Inmiddels wordt dit mechanisme in ontelbare labs over heel de wereld gebruikt. In de eerste plaats voor onderzoeksdoeleinden, maar naast basisonderzoek is de technologie ook een zeer verfijnd gereedschap voor gentherapie en gewasveredeling. Via deze navorming kan je alvast jouw onderzoekscompetenties in het toepassen van deze moleculaire technieken verder aanscherpen.

Praktisch
Deze opleiding start op 14/02/2023.
Op de aangegeven tijdstippen zal het lesmateriaal van het desbetreffend hoorcollege of werkcollege online worden gezet. Verder zullen er ook op regelmatige tijdstippen Q&A sessies en feedbackmomenten worden georganiseerd.
Topics
•    Basisprincipes van de moleculaire biologie
•    In silico ontwerpen van primers en PCR reacties
•    In silico ontwerpen van plasmiden en kloneringsstrategiën
•    In silico ontwerpen van een CRISPR Cas gen modificatie protocol
•    Belangrijke nieuwe ontwikkelingen in het veld (gastsprekers)
Lees hier meer of schrijf je in!

Date

feb 14 2023 - jun 30 2023
Expired!

Time

08:00 - 18:00
Category

Organizer

Erasmushogeschool Brussel