BLT-seminarie: Mutationele profiel in progressie van MGUS naar multipel myeloom

BLT-seminarie: Mutationele profiel in progressie van MGUS naar multipel myeloom

Multipel myeloom (MM), ook gekend als de ziekte van Kahler of plasma cel myeloom, is een ongeneeslijke plasma cel kanker in het beenmerg. De plasma cellen zijn witte bloedcellen, verantwoordelijk voor de productie van antilichamen. De woekering van deze cellen leidt tot een overproductie van antilichamen, resulterend in symptomen zoals anemie en botlaesies. Alle gevallen van MM worden voorafgegaan door asymptomatisch, niet-kwaadaardig voorstadia, monoklonale gammopathie van onbekende betekenis (MGUS) en sluimerend multipel myeloom (SMM).

Jaarlijks evolueert maar een select percentage van de voorstadia patiënten naar MM, maar op dit moment kan niet worden voorspeld welke patiënten MM zullen ontwikkelen en welke patiënten niet. Ondanks pogingen om de onderliggende moleculaire mechanismen van de progressie te achterhalen, blijft de pathogenese grotendeels onbekend. Bijgevolg is er enkel zeer beperkte kennis over de mechanismen die deze maligne transformatie veroorzaken.

Daarom is het hoofddoel van deze studie de somatische mutaties in de progressie naar MM te identificeren. Een unieke collectie van biobank stalen zal worden bestudeerd, dit met behulp van Next-Generation Sequencing (NGS) in zowel afzonderlijke patiënten cohorten als in de waardevolle seriële stalen.

Meer informatie en inschrijven

Date

dec 16 2021
Expired!

Time

19:00 - 20:30

Location

online
Category

Organizer

UCLL