BLT-seminarie: Acute myeloïde leukemie: what’s in a name?

BLT-seminarie: Acute myeloïde leukemie: what’s in a name?

Acute leukemie is een levensbedreigende ziekte waarbij in korte tijd (dagen tot weken) een snelle woekering van kwaadaardige leukemiecellen (blasten) de plaats inneemt van de normale bloedaanmaak. Daardoor ontstaan er snel tekorten van normale rode bloedcellen, normale witte bloedcellen en bloedplaatjes. Patiënten presenteren zich met snel opkomende klachten van vermoeidheid, bleekheid, bloedingen (bloedend tandvlees, hevige menstruaties, puntvormige bloedinkjes in de huid (petechiën), infecties en algemene malaise.

Er is een verschil tussen acute myeloïde leukemie (AML) en acute lymfoïde leukemie (ALL). De vorm hangt af van het soort beenmergcellen waaruit de ziekte ontstaat. De incidentie hangt samen met de leeftijd. Zo hebben patiënten met een hogere leeftijd vaker een myeloïde leukemie, terwijl een lymfoblastenleukemie frequenter voorkomt bij kinderen.

Naast deze 2 grote groepen, bestaat er nog een bredere onderverdeling van de acute myeloïde leukemiën. De eerste classificatie dateert van 1970, opgesteld door de Franse, Amerikaanse en Britse leukemie experten (FAB criteria). Deze was voornamelijk gebaseerd op het type voorlopercel (bv myeloblast, promyelocyt, megakaryoblast) en het voorkomen van de mature cellen. De WHO heeft de classificatie verder onder de loep genomen om in 2016 een onderverdeling op te stellen die meer rekening houdt met de prognose van de ziekte. Tijdens de presentatie wordt verder ingegaan op deze classificatie en specifiek hoe een eerste blik onder microscoop ons in de juiste richting kan duwen van een vermoedelijke onderverdeling (en soms prognose!).

Meer informatie en inschrijven

Date

dec 15 2022
Expired!

Time

19:00 - 20:30

Location

online
Category

Organizer

UCLL