Bron: Vibrio-bacteriën: een toenemend gezondheidsrisico door de zomerse hitte – MediQuality
DEN HAAG 14/07 – Nu de zeetemperaturen deze zomer sterk stijgen, is een toename
van infecties met Vibrio-bacteriën in Europese kustgebieden te verwachten,
waarschuwt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) . De
huidige weersomstandigheden zijn gunstig voor de verspreiding van deze bacteriën en
verhogen het risico op besmetting, met name door zwemmen of het eten van rauwe
zeevruchten. Hoewel de gevallen zeldzaam blijven, kunnen de infecties ernstig en zelfs
dodelijk zijn, vooral bij kwetsbare personen.
Vibrio-bacteriën komen van nature voor in brakke kustwateren, waar zout en zoet water
zich vermengen, vooral bij hoge temperaturen en een laag zoutgehalte. Deze
omstandigheden komen door de klimaatverandering steeds vaker voor in bepaalde regio’s
van Europa.

Deze bacteriën worden vaak in de zomer aangetroffen in de Oostzee, die door het lage
zoutgehalte bijzonder gunstige omstandigheden biedt voor hun ontwikkeling, maar ze zijn
ook aangetroffen op andere plaatsen, met name in de Noordzee en in verschillende
afgesloten of estuariene zwemgebieden. En met de stijging van de zeewatertemperatuur in
Europa wordt verwacht dat Vibrio zich naar andere kustgebieden zal verspreiden.
Vibriose wordt veroorzaakt door verschillende soorten Vibrio-bacteriën, waarvan sommige
ernstige infecties kunnen veroorzaken. Het gaat onder meer om voedselinfecties na het
eten van rauwe of onvoldoende gekookte schaaldieren en ernstige bloedinfecties wanneer
de bacteriën via snijwonden of huidletsels het lichaam binnendringen. Mensen met een
verzwakt immuunsysteem of een chronische leveraandoening zijn bijzonder kwetsbaar.
Hoewel Vibrio-infecties in Europa relatief zeldzaam blijven, hebben verschillende Noord Europese landen aan de Oostzee de afgelopen jaren een toename gemeld. Dit fenomeen was vooral duidelijk tijdens zomers met langdurige hittegolven en hogere
watertemperaturen, zoals in 2018, toen 445 gevallen werden gemeld, meer dan drie keer
zoveel als het jaarlijkse gemiddelde (126 gevallen) tussen 2014 en 2017.
Wat zijn de symptomen ?
De symptomen van vibriose zijn afhankelijk van de manier waarop de infectie is opgelopen.
Wanneer vibriose wordt opgelopen door het eten van rauwe of onvoldoende gekookte
schaaldieren, zijn de symptomen meestal waterige diarree, buikpijn, misselijkheid, braken,
koorts en koude rillingen. De infectie kan ook optreden na het zwemmen in water dat grote
hoeveelheden Vibrio-bacteriën bevat, wat oorontstekingen kan veroorzaken of, als de
bacteriën in contact komen met open wonden, huidsymptomen zoals roodheid, zwelling en
pijn rond het getroffen gebied. Onbehandelde wondinfecties kunnen leiden tot ernstige
complicaties zoals necrotiserende fasciitis, bloedvergiftiging, sepsis of zelfs amputatie van
een ledemaat, vooral bij mensen met onderliggende aandoeningen (bijvoorbeeld
chronische leverziekte of een verzwakt immuunsysteem).
Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen?
Om het risico op Vibrio-infecties te verminderen, kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen
worden genomen, zoals het vermijden van rauwe of onvoldoende gekookte zeevruchten,
met name oesters, en ervoor zorgen dat zeevruchten goed gekookt zijn. Als er open
wonden zijn, bijvoorbeeld door recente piercings of snijwonden, is het belangrijk om niet in
brak of zout water te zwemmen en de wond af te dekken met een waterdichte pleister. Als
iemand per ongeluk in contact komt met zeewater terwijl hij of zij schrammen, snijwonden
of wonden op het lichaam heeft, is het belangrijk om het gebied met schoon, koud water te
wassen.